AlgGuttens Hundmat

Varför alger i fodret?

Havsalger innehåller alla kända former av mineraler och spårämnen, ett tjugotal olika aminosyror, riklig mängd av omega-3 fettsyror samt alla

vitaminer i sin naturliga balans. 

Alger används ofta som tillskott vid bristsymptom hos hund som t.ex. dålig pigmentering, pälsproblem, klåda och eksem. Många vittnar om en positiv inverkan för hundens munhygien.

Algerna i fodret bidrar till:

• förbättrar immunförsvaret

• stärker benstomme, senor, leder, tänder och klor

• ökad pigmentering

• blankare päls, minskad fällning

• ger en allmänt friskare hund!

Vad gör algen nyttig?

Alger är känt som ett hälsosamt livsmedel, och det finns många faktorer som gör den till en av naturens nyttigaste växter.

Ungefär 60 % av alger utgörs av protein, med alla essentiella aminosyror som vi behöver. Alger har även ett högt innehåll av klorofyll, det som färgar växten grön. Klorofyll behövs för växternas fotosyntes och kan liknas vid dess blod. Klorofyll ett näringsrikt ämne med antioxidativ verkan och gynnsamt för tarmfloran.

Alger är rika på vitaminer och mineraler, bland annat vitamin B12 och järn som bidrar till minskad trötthet och utmattning. Båda två har stor betydelse för blodbildningen. Alger innehåller även magnesium som inverkar på nerv- och muskelfunktion där det bidrar till musklernas förmåga till avslappning. Det finns även gott om koppar, vitamin C och vitamin E som alla fungerar som antioxidanter och skyddar våra celler från att brytas ned av fria radikaler.

Hälsosamma fettsyror finns det gott om i alger, främst omega-3. Omega-3 har positiv effekt på hjärta och kärl och hjälper till att hålla blodtrycket på en hälsosam nivå. 

Alger och forskning

Algen innehåller bl a polysackariden Alginat. Vid experiment på broskceller kunde forskare se minskad s k oxidativ stress. Alginat kunde även dämpa gener som triggar inflammatoriska reaktioner i båda broskceller och immunceller. Alg-ämnet har även påvisats minska inflammation och bromsa in nedbrytning av brosk i leder, och används numera i artrosforskning.  De ekologiska algerna skördas av Algea, i Norge, bortom polcirkeln, i en av de renaste livsmiljöerna i världen. De skördas och bearbetas genom en strikt process för att bevara dess kvalitet, utan miljöpåverkan. Läs gärna mer om det hos algea.com